Гризини
1. Рабъркай маята във водата. Добави олио, сол, захар и белтъци. 2. Замеси тесто с даденото брашно, като добавиш и подправката. 3. Остави на топло място да се надигне. 4. С длани раздърпай/разточи парченца от тестото на дълги "пръчици". Постави ги върху хартия в тавата за печене...
Питка
Маята се остава да втаса в топло мляко със захар.От продуктите се омесва тесто ( без маслото ), което се оставя да втаса още един път на топло , докато удвои обема си.Разточва се на кора , която се назва с половината от маслото , навива се и се усуква..
Ароматни питки
Поставяме брашното в купа. Втриваме с върха на пръстите маята в брашното. Посипваме солта и разбъркваме с пръсти.Прибавяме водата и зехтина и замесваме еластично тесто. Оставяме да втаса около 1 час или докато удвои обема си..
Шарен хляб
Брашното се пресява заедно със сухата мая и солта. Прави му се кладенче и в него се добавят яйцата, прясното мляко и водата. 3амесва се като се добавя и маслото. Оставям сместа добре да се разбърка в кухненския робот - за около 10-на минути на умерена скорост..
Пълнозърнест хляб
Всичко се слага в тавичката на машината за хляб в описания ред.Всички мерки (освен водата) са в грамове, защото така съм адаптирала рецептата, за да ми е по-лесно на мен..
Реден Хляб
Маята се смесва с топлото мляко, захарта и 100 г брашно. Разбърква се до кремообразна смес. Оставя се на топло за 30 минути..