Пълнозърнест хляб
Продукти:

400 мл студена вода
15 гр олио
15 гр сол
7 гр захар (бяла или кафява)
305 гр бяло брашно
305 гр типово, пълнозърнесто или ръжено брашно (може и два вида, ако не ви достига)
7-11 гр суха мая

Приготвяне:

Всичко се слага в тавичката на машината за хляб в описания ред.

Всички мерки (освен водата) са в грамове, защото така съм адаптирала рецептата, за да ми е по-лесно на мен. Аз слагам тавичката за печене на везната и само добавям продукта, тарирам и слагам следващия. Най-бързо е така, а и не цапам излищни чашки и лъжички. Хлебопекарната ми е Мулинекс OW 5000, а програмата е "Пълнозърнест хляб". Маята е от 7 до 11 гр, в зависимост на коя фирма е. Слагам цяло пакетче (в България разфасовките са 7 или 11 гр). Винаги чудесен резултат. Едната снимка е на хляб с типово брашно (филийките), а другата с пълнозърнесто.