Питка
За тестото:

1кг брашно
2 пакетчета суха мая (или 1к.прясна) + 1 с.л. захар + 1 с.л. сол
5 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
6 с.л. олио
125 гр. краве масло - с половината се намазва тавата, а другата половина - тестото

3а намазване:

2 жълтъка + олио + лимонов сок или оцет
сусам

Приговяне :

Маята се остава да втаса в топло мляко със захар.От продуктите се омесва тесто ( без маслото ), което се оставя да втаса още един път на топло , докато удвои обема си.Разточва се на кора , която се назва с половината от маслото , навива се и се усуква.Тавата се назнява с другото масло , поставя се навитата питка отгоре и се намазва с разбитите жълтъци с олиото и лимоновия сок. Поръсва се със сусама. Оставя се пак да втаса.Първо се пече 15 минути в предварително загрята фурна до 60 градуса.После на вентилатор и се увеличава до 150-160 градуса.Ако се налага питката се покрива с фолио , за да не изгори.